Niet zomaar even kijken
Geplaatst op: 26 januari 2018

Op woensdag 17 januari zijn we met de 4e klas Verzorging naar het muZIEum in Nijmegen geweest. Het was een indrukwekkende dag. Na een welkomstwoordje zijn we in groepen verdeeld en met dit groepje voerden we allerlei opdrachten uit. We gingen in gesprek met een blinde man. Kun je sporten als je blind bent? Wat voor hulpmiddelen gebruikt iemand die slechtziend is? Kun je op jezelf wonen als je blind bent?

Op het Doe-plein konden we braille lezen, ook konden we met behulp van een typmachine zelf in braille schrijven. Er werden heel wat liefdesbriefjes gemaakt. Er waren allerlei aangepaste spelletjes te doen, zoals geluidenmemory, een voel- en een ruikspel.

We hebben kennisgemaakt met Cooper, een blindegeleidehond en zijn baasje Bart. Hoe is het om te moeten vertrouwen op je hond? En mag je hond overal mee naar toe. Allerlei vragen waar we antwoord op gekregen hebben.

Daarna was het de beurt aan de voorbereiding op de donkerbeleving, we gingen film ‘kijken’. We kregen een oogkapje en een koptelefoon op. Zo konden we alvast wennen aan het donker.

Als laatst gingen we met een blindengids de donkerbeleving ervaren. Hier is alles nagebootst uit het echte leven. We kwamen in het pikkedonker en werden ontvangen door de gids. We konden haar alleen voelen, niet zien. Zij leidde ons door haar leven. We kwamen in haar huis, liepen door de tuin, gingen boodschappen doen en staken een drukke weg over. Het was behoorlijk spannend, maar al voelend met onze taststok kwamen we dichterbij het eindpunt… het café. Betalen is behoorlijk lastig als je niets kunt zien. In het café konden we onze gids nog allerlei vragen stellen over haar leven als blinde vrouw. Wat een respect voor mensen met deze beperking! Stiekem zijn we erg benieuwd hoe het eruit zag waar we gelopen hebben, maar helaas. Mensen met een visuele beperking kunnen ook niet zomaar even kijken hoe het eruit ziet. Dit blijft voor ons een vraag.

Het was een gezellige en ervaringsrijke dag!


Mieke Westhoff
Sophie Ayele
Mariska Hendriksen
Gerda van der Pol
Debbie te Molder
Docenten zorg en welzijn

Op deze pagina:

Er zijn geen tags aanwezig op deze pagina!